Hvem bestemmer hva som er kunst?

kunsthall-grenlandSkal Politi og rettssystemet vårt få lov til å bestemme hva som er kunst? Da Agnar Mykle stod tiltalt for brudd på ytringsfrihetsloven i forbindelse med boken “Sangen om den Røde Rubin”, så leste aktor høyt fra boken; “Og han strøk henne varsomt over beverpelsen”. Publikum stønnet i avsky over hvor forferdelig pornografisk dette var, til Agnar Mykle kommenterte “beverpelsen” kjære aktor “beverpelsen”. Denne historien viser hvordan et ord kan skifte helt mening, bare ved å legge trykket litt annerledes.

Da Henrik Ibsen i sitt dikt “Til Revolusjonstaleren” truet med å sprenge torpedoer, utslette menneskeheten, hyllet Lucifer, og sa åpent at han jobbet aktivt for en revolusjon i Norge, så ble han hyllet som en stor poet. Dette var 150 år siden. Da jeg brukte ordet “shitstorm” i en av mine youtube videor, fikk jeg 6 måneders fengsel for “bombetrusler”.

Ved flere av fengslingsmøtene mine, forsøkte jeg å forklare prosjektet mitt som “samfunnskritisk kunst”. Men det skulle dommeren ikke ha noe av!

For alle som har mer enn to velfungerende hjerneceller igjen, så er det liten tvil om at YouTube kanalen min har kunstneriske elementer. Likevel endte jeg opp 6 måneder i fengsel på grunn av den.

Da Kunsthall Grenland fikk One-Zero Design til å lage ny logo til de, forsøkte ordførere, politikere og omtrent alt som kunne krype og gå i Telemark til å forby logoen ved lov, siden de mente den var “provoserende”. Jeg er av den meningen at med mindre kunst provoserer, så er det kitch, og ikke kunst! Dette er en holdning som støttes av de fleste kunstnere. Fra Munch og Nerdrum til Rolf Groven og Salvador Dali. Dali kjørte engang naken gjennom byen, i en rosa cabriolet i badedrakt, med bilen fylt til randen av roser, og mente dette var et kunstprosjekt.

Avslutningsvis ønsker jeg derfor å spørre dette spørsmålet; Er det opp til Politikere, Politi og Domstoler å bestemme hva som er kunst?

Er videoen under kunst?

Andy Warhol mente at ovenstående video var kunst. Og denne videoen er nå utstilt på et av verdens fineste museumer, hvor den spilles kontinuerlig. La meg så spørre deg om neste video er kunst?

Da jeg forsøkte å påstå at den faktisk var kunst, så fikk jeg 6 måneder i fengsel. Er det greit …?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s