Hvorfor manglende gjesping kan være et tegn på psykopati

Ted_Bundy_headshotJeg leste akkurat en artikkel om at psykopaten gjesper ikke. Da jeg delte den, ble det en meget interessant diskusjon ut av saken, og mange spurte meg om hvorfor det er slik. Jeg skal forsøke å forklare hvorfor her.

Ca. 93% av all kommunikasjon mennesker gjør er “ikke-verbal”. Det vil si at det IKKE er “ordene vi sier”. Store deler av kommunikasjonen vår er for eksempel kroppsspråk, tonefall, osv.

Ikke alle vet dette, men gjesping er faktisk en underbevisst kommunikasjonsform. Gjesping er en  måte å fortelle resten av gruppen man er i om at man er trøtt, sårbar og derfor trenger beskyttelse. Når hunder gjesper for eksempel, så trekker de seg nærmere hverandre, og legger seg ofte oppå hverandre for å sove. Slik beskytter de hverandre fra fare. Samhold gjør sterk!

Derfor kan en enkelt forstå hvorfor psykopaten ikke lar seg “smitte” av gjesping. Rett og slett, fordi han har ikke empati, og klarer derfor ikke å relatere seg til andre menneskers behov for beskyttelse. For en psykopat er slike “undebevisste kommunikasjonsmodeller” bokstavelig talt Gresk.

MEN, som artikkelen sier, man skal være forsiktig med å bruke slike enkle diagnoseverktøy for å luke ut psykopater. Rett og slett, fordi det kan være andre grunner til at gjespingen din ikke smitter. Så det er liten vits å løpe ut å gjespe til alle vennene sine, for å diagnosere de. For det første, fordi snart hele verden er blitt diagnosert som psykopater av uvennene sin på Facebook (*sigh!*), og for det andre er det en annen gruppe mennesker som også sjeldent lar gjesping “smitte”; Høytfungerende Autister.

En høytfungerende Autist har det motsatte problemet som en psykopat har. Istedenfor at han mangler empati, så DRUKNER han i empati. Denne empatibølgen, er så stor, at de ofte velger å isolere seg fra ikke-visuelle kommunikasjonsformer. Derfor vil en høytfungerende Autist for eksempel sjeldent møte blikket ditt. Rett og slett fordi blikket ditt er som en Tsunami av følelser, og det blir for sterkt for han/henne å ta inn over seg alle følelsene du kommuniserer. Slik misser Autisten det faktumet at du gjesper, og han/hun legger ikke merke til at du gjesper.

Faktum er at psykopati og Autisme tilsynelatende lider av  mange av de samme symptomene. Derfor er det ofte lett å tro at en Autist er psykopat. MEN, det er en  signifikant forskjell, som du kan lese ovenfor. I tillegg er Autister ofte såpass sosialt mislykkede, at en ofte kan se de på den  måten. Psykopaten derimot, er ofte tilsynelatende sosialt meget suksessfull, og blir ofte ikke sett, fordi han/hun klarer å kynisk navigere det sosiale spillet, på en måte som Autisten sliter med å forstå …

Slik står psykopaten og Autisten i polaritet med hverandre, og er absolutte motpoler til hverandre. Psykopaten er derfor ofte Autistens “arch-enemy”, fordi Autisten ofte kan se psykopaten, selv der hvor andre overser signalene. Det er derfor psykopaten hater høytfungerende Autister, siden han avskyr å bli avslørt. Say no more … 😉

PS!
Som et triks, som jeg prøvde å underbevisst kommunisere i en tidligere artikkel, så kan gjesping brukes aktivt til å avvæpne en farlig situasjon. Hvis du argumenterer at “gun-point”, så hjelper det faktisk å gjespe … 😉

Advertisements

4 thoughts on “Hvorfor manglende gjesping kan være et tegn på psykopati

  1. Hunder og katter bruker gjesping for å “dempe” den andre part enten det er mennesker eller andre av egen art….. En måte å fortelle den andre at – Jeg er venn og ikke farlig…..

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s