Hva samfunnet kunne lært av Anders Behring Breivik og 22. Juli

Ted_Bundy_headshot“Den som ikke lærer av historien, er dømt til å repetere den” heter det seg. Da åpner det seg et naturlig spørsmål, og det er; “Hva kan vi lære fra ABB?”

Vel, vi kunne tatt en titt på barndommen til fyren. I følge noen analyser som jeg har lest, hatet moren hans allerede som foster, og tilla han karakteristikker som “ond” og “psykopat” allerede mens han var i maven hennes. Vi vet at minst en psykolog forsøkte å få barnevernet til å omplassere han, til et bedre skikket hjem, uten å lykkes. Vi vet at faren forsøkte å saksøke moren for å få omsorgen for Anders, uten suksess.

Kanskje vi kunne lært at det er smart å la unger bli oppdratt av *TO* foreldre? Selv der hvor foreldrene har valgt å gå hver sin vei, fordi de ikke lengre klarer å leve sammen? Kanskje en sterkere mannlig rollemodell i livet til Anders under hans oppvekst, kunne gjort han bedre i stand til å hevde seg i det sosiale spillet, slik at han ikke hadde behøvd å drepe 77 mennesker (barn for det meste) for å hevde seg, og føle “mestring” og “suksess”?

Kanskje vi kunne lært at det ikke nødvendigvis er best å gi mor aleneomsorgen for barna? Noe som mer eller mindre har vært “standard prosedyre” i hvertfall i 50 år i Norge?

Kanskje vi kunne lært at hvis man gir de som er utstøtt fra resten avsamfunnet rundt oss en klem, og gode oppmuntringer, at man kan slik jobbe preventivt, for å unngå lignende fremtidige hendelser som 22. Juli?

Men det blir sikkert for vanskelig for de fleste nordmenn. Sikkert mye enklere å demonisere han, og tenke at “slikt ville aldri noen av mine kunne gjort”, og switche over til gullrekka, mens man dytter i seg (enda!) et berg med potetgull, cola og smågodt! Det er tross alt tilbud på slikt på  REMA1000 for tiden …

Advertisements

One thought on “Hva samfunnet kunne lært av Anders Behring Breivik og 22. Juli

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s