Lærdommer fra den Finske Vinterkrigen

Winter_warDa Sovjetunionen angrep Finland, var dette for alle praktiske formål et monster som angrep en Finsk huskatt! Likevel kom Russerne aldri mer enn et par skarve mil inn i Finland. Årsaken var Finnenes strategi, hvor de bedrev krigføring, som en stormakt som Russland aldri hadde sett før.

For det første gjemte de seg i terrenget og var i det daglige usynlig. Når så Finnene angrep, sørget de for å alltid angripe der hvor Russerne minst vented det, og hvor de var i flertall. Slik klarte Finnene og alltid sette premissene for hvor kampene ble kjempet. Aldri lot de seg lure ut i åpen mark. Slik fikk Russernes militære størrelse og overlegenhet aldri noe uttelling, og endte opp med å bli deres største bakdel.

I Zun Tsu så heter det seg at “Hvis fienden din er stor, så må du være liten. Da blir hans størrelse hans største svakhet”. En mus kan felle en elefant enklere enn en annen elefant.

Finnene lot seg heller aldri lokke ut i kamp mot Russerne, med mindre de kunne kjempe på sine egne premisser. I tillegg saboterte de forskyningslinjene til Russerne, slik at Russerne ble utarmet, utsultet, og frøys i hjel. Slik ble terrenget og årstidene Finnenes viktigste allierte, og Russernes verste fiende!

Russland var faktisk 100 ganger så stor som Finland. De hadde 100 ganger så mye ressurser og soldater. De hadde også mer avansert militært utstyr. Likevel ble de *slaktet* i de Finske skogene, av noe som de opplevde som en total overlegen militær makt. Til slutt ble de tvunget til å gi seg, fordi de rett og slett ikke hadde mer igjen. Slik banket David Goliat!

Hvis fienden din er stor, så sloss aldri på hans premisser eller på hans hjemmebane. Hvis han eier domstolene, så lag din egen domstol. Hvis han eier mediene, så lag dine egne medier. Hvis han eier folket, så lag ditt eget folk!

One thought on “Lærdommer fra den Finske Vinterkrigen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s